Et selvbåren folk skal nok lave forfatningen i fremtiden

Vi er desværre alt for længe blevet bildt ind at vores vilkår bliver bedre når vi bliver selvstændige. Vi bliver også bildt ind at Staten undertrykker os. Det er det selvstændige og selvbårne folk der skal skabe en statsdannelse. Lad os ikke bruge alle vores kræfter på en smuk drøm og lad os i stedet være mere realistiske.

Det er forståeligt at Forfatningskommissionen i disse dage tager rundt og fortæller om deres arbejde for at understøtte kommissionens eksistens. De har jo så vidt jeg ved ikke fremlagt deres arbejde offentligt før. Men det er betænkeligt at man skal bruge skattekroner på at overbevise folk om at selvstændighed er vejen frem, og sælge en smuk tanke, som man kan forstå ud fra en artikel.

Det ER jo en smuk og ligefrem en utopisk tanke der gang på gang, også til valgkampene, fremlægges for befolkningen, selv om vi har enorme sociale problemer som vi snarest skal have løst og bør prioritere. Vi er desværre også så uvidende, at vi tror at vi undertrykkes af den danske stat og at de tager vores penge. Modtager vi ikke knap 4 mia. kr. om året? Lad os være realistiske. Vi har selv hjemtaget nogle områder som vi selv varetager, og vil hjemtage flere områder når vi engang får råd til dem. Mon ikke det er i bund og grund os selv og vores egen lovgivning, samt vores enorme og centraliserede styre der får os til at føle afmagt?

Lad os stoppe med at narre os selv. Vi bliver ikke mere selvstændige af at have skrevet en forfatning. Det er på baggrund af det selvstændige og selvbårne folk vi skal skal lave en forfatning. Vores rolle som politikere er at formindske den store topstyre, og give befolkningen og virksomheder mere frihed.

Politikere lover at de vi kæmpe for et selvstændigt land og begynder at skrive en forfatning. Det er det samme som at ville bygge et hus, og begynder med at bygge taget først, når man bør starte med at lave et stærkt fundament. I denne sammenligning er fundamentet befolkningen. Vi skal først have et stærkt, sundt, et folk med frihed der føler medansvar, et folk der kan klare sig selv. Det er ikke fisken som opretholder vores økonomi. Det er fiskeren og fabriksmedarbejderen der arbejder utrætteligt, som er kilden til vores indtægter. Vi vil gentage fra Atassut, vi skal arbejde med mennesket i centrum. Det er folket der skal skabe vores fremtid.

Lad os dog være mere realistiske. Det er ikke smukke drømme om selvstændighed der skal definere os som Kalaallit. Bare fordi vi ikke vil bruge vores energi på selvstændighed fra Atassut, betyder ikke at vi prioritere Danmark. Det er essentielt og centralt for Atassut at arbejde for og beskytte det grønlandske folk, og sikre det højeste levestandard. Når den dag kommer at vi med et sundt befolkning der trives og rent økonomisk kan klare os selvstændigt, så vil vi med glæde være med til at skrive vores kommende forfatning.

Fra Atassut vil vi til hver en tid prioritere folket frem for et selvstændigt land.

 

Aqqalu C. Jerimiassen

Forman, Atassut

Anbefalede nyheder