Vi kræver optælling af Moskusokser

Biologer har til pressen meddelt manglende optælling af moskusokser, samt manglende kontrol over flytning af moskusokser på kysten.

I vinterperioderne uddeler Naalakkersuisut koncessioner til fangere ved Kangerlussuaq området, samt til trofæjagt i flere forskellige steder, hvor fangst af moskusokser er muligt.

Det er meget sædvanligt at der med hundeslæde, snescooter og firhjuls køretøjer afholdes trofæjagt.

Jeg har flere gange fra Inatsisartuts talerstol fremsat forholdene omkring moskusokser, der bevæger sig nærmere ud på kysten, samt at betingelserne omkring tidsbegrænsninger mht. produktion herfor ikke længere passer overens med forholdene.

Turister på trofæjagt er også kommet tættere på de hjemmehørendes jagtsteder, der på en uacceptabelt måde fører til besvær af fortrængning i eksempelvis de steder man bruger til tørring af fangst.

Hvis vi lægger alt i satsning på turisme som indtægtskilde, er det i særdeleshed ikke til at undgå nødvendigheden af at de hjemmehørende skal forhøres og sammen finde en imødekommende løsning for alle parter.

For ikke så lang tid siden fik vi i Kangerlussuaq ekspertise til Udvalget i Qeqqata, hvor vi sammen med bygdestyrelse og borgere holdt en god og givende møde med god dialog.

Hvis biologer ikke har overblik over hvor meget moskusokserne har rykket sig, så er det i hvert fald de deltagende fangere og jagtbetjente de skal forhøre sig hos. Tidligere har biologer fremlagt, at moskusokser multipliceres med 33% per år.

Jeg mener, at der bør vurderes hvordan man bedst undgår at trofæjagter ej fører til forstyrrelser ved de hjemmehørendes jagtsteder, samt vurdere hvorvidt vinterfangst af moskusokser skal sættes lidt på hold i to år eller lignende.

Hvis der skal optælles er det imødekommet. Dog er det anbefalende at man inddrager og samarbejder med brugerne hvis man vil have et estimat på, hvor meget moskusokserne har rykket sig ved Kangerlussuaq området, – dette til dels fordi der ved godt samarbejde kan udføres meget, på trods af manglende ressourcer.

 

Siverth K. Heilmann

Medlem af Inatsisartut og Kommunalbestyrelse

Atassut

 

Anbefalede nyheder