Ulloq alianartoq, Naalagaaffimmi malunnaateqarluarsimasut ilaat qimaguppoq

Partii Venstrep siulittaasorisimasaa, Nunanut Allanut Ministeriusimasoq, kiisalu Royal Greenlandip siulittaasorisimasaa alianaqisumik juunip 19-iani 2022 toqukkut qimaguppoq.

Uffe Ellemann-Jensen inunni sisamaasuni naalakkersuinikkut ingerlatseqataasimavoq ukiullu qulit sinnerlugit piffissami aningaasatigut ajalusoorfiusimasumi, suliffissaarunnersuaqarfiusimasumi, Sovjetunionillu ajalusoorfigisimasaa Nunanut Allanut Ministeriusimalluni.

Nunanut Allanut Ministeriunermini nunat Estland, Letland aamma Litauep kiffaanngissuseqarnissaannik namminersortuunerannillu qulakkeerinneqataasimavoq. Sovjetunionip ajalusoornerani siusissukkut nunat illersorteqarsinnaanermut ikioqatigiinnissamullu isumaqatigiissuteqarnissaannut attaveqaqatigiinnernut akisussaaffimmik annertuumik tigusisimavoq, nunallu ukiuni arlalinni tiguagaasimanermit aniguinissaannik suliaqarsimalluni.

Uffe Ellemann-Jensen talerperliusimavoq Atassummillu suleqateqarsimavoq ataatsimut naleqartitat aallaavigalugit. Suleqatigiinneq ullumikkumut suli atuuttumik nukimmik pilersitsisimavoq, naleqartitagullu aallaavigalugit politikkikkut anguniagassarpassuit pillugit Naalagaaffeqatigiinneq oqaloqatigiissutigisarparput.

Oqaatsit issuakkat arlallit puigunngisaannakkakka Uffe Ellemann-Jensenimeerput. Assersuutigalugu EU-mukarnermini oqaatigisimasaa unaavoq ”If you can’t join them, beat them” Uffe Ellemann-Jensenilu 80-ria qingaligaasimavoq, tamannalu rekortiliineruvoq. Taakkuli Uffe Ellemann-Jensenip nersornaatitut qingaliinertut isigisimavai, tunniunneqarnerinut peqqutaasut ilisimagamigit.

Uffe Ellemann-Jensenip ilaqutai ikinngutaalu eqqarsaatitsinni najorlugit misiginneqatigaagut, neriuppugullu ullut artornartut nukittullutik qaangerumaaraat.

Arlalinnit oqaatiginiarneqartarpoq Uffe Ellemann-Jensen uagutsinnut Statsministerissaqqinnerpaasimagaluartoq. Tamannalu misigissuseq Atassutip attappaa, taamaakkaluartorli Uffe Ellemann-Jensen Naalagaaffimmut sunniuteqangaatsiarsimavoq, tamannalu kialluunniit peersinnaanngilaa.

Qasuersaarluarina.

Atassut

 

Nutaarsiassat innersuussat