Atugarissaarnermut ingerlariuserput sumit aningaasalersorneqassava?

Kuannersuarnut taarsiullugu allamik qinigassaqassaagut? Naak partiit arlallit isummaminnik sunniiniarnermik ingerlatsigaluartut uagut isumaqarpugut innuttaasut paasisat ilisimasallu malillugit isummernissaat partiit sunniiniarneranniit pingaarnerusoq. Paasititsiniaanermut ingerlatsinerup kinguneranit innuttaasut namminneerlutik toqqaagunik pingaarnerpaajussaaq. Kuannersuit atorneqarnissaat kissaatigineqanngippat, taava suna alla periarfissatut toqqarneqarsinnaava? Eqqumiigivara partiit arlallit pisussaaffitsik malillugu qajassuussinermik takutitsinnginnerat. Atugarissaarnermut ingerlariuseqarpugut unamminangaartumik ingerlasumik, unamminartumik ingerlangaarmat allaat ukiuni qaninnerni uukkaattoornissaa ernumanarluni.

Isumaqarpunga pilersaarummik taarsiutaasinnaasumik piareersimatitaqartariaqartugut. Sullualuup ammariartornerata atorluarneqarnissaa kissaatiginarpoq, tamannalumi aamma atorluarneqalereersimalluni. Joint Venture (Suliffeqarfiit allat peqatigalugit suleqatigiinnissamik isumaqatigiissuteqarneq) matumani nunat tamalaat akornanni containinut umiarsualiviit pillugit atussallugu pitsaasutut naatsorsuutigisinnaavara.

Niuernikkut periuutsini pioreersuni nutaanik periarfissanik ineriartornissamullu ujartuinerni Atassut tamatigut siulliorusuppoq maligassiuillunilu. Tamanna aamma atuuppoq Kuannersuit atuutsinneqassagaluarpalluunniit imaluunniit naamik.

Nunat tamalaat akornanni ammasumik containerinut umiarsualivittaarutta isummat pitsaaqutillu avitseqatigiinnikkut pissarsiassaalersinnaapput, taamaasilluni pitsaaqutit iluanaarnissamullu periarfissat aammattaaq nukittorsarneqarsinnaallutik annertusarneqarsinnaallutillu. Matumani aammattaaq atuuppoq aalisarnikkut suliffissualiornissamut suliniut, nunani allani niuerfinni piariikkanik tunisassioriaannanngorsinnaalluta. Aap, tamanna nutaajuvoq. Nutaajuvoq, tassani containerit umiarsuarnik angallanneqarneranni atorluaassagatta taakkulu aqqutigalugit poortuutissanik puussanillu akikinnerungaartumik aalisakkanut suliffissuarmi atugassianik inniminniisinnaalissagatta. Piniarneq aalajaatsoq, kiisalu aamma illuanik avammut tunisassiornikkut aalajaassuseq Kalaallit Nunaannit umiarsualiveqarfinnut angisuunut toqqaannartumik ingerlassinnaalissagatsigu.

Inuaqatigiinnut aningaasaq annerusoq pissarsiarilersinnaassavarput taamaasillunilu nunatsinni inuaqatigiit aningaasaataannut iluaqusiisunngorlugu. Aalisartortagut siunissami aalisakkaminnik kilomut akitigut qaffasinnerusumik pissarsisinnaalissapput. Inuussutissarsiorfiitigut namminersortut ineriartornermik annertunerusumik pilersitsisinnaalissapput, sanasut, sanaartugassanik suliassinneqartartut allarpassuillu.

Atassut qineruk, Atassutillu inuiaqatigiit ineriartortinneqarnissaat sulissutigissavaa.

 Nikolaj Rosing

 Atassut tunuliaqutigalugu kommunimut- aamma Inatsisartunut qinigassanngortittoq.”

Nutaarsiassat innersuussat