Umimmanniarnissamut ulluliineq kingusippallaarpoq

Annertuumik allannguiniaraanni, soorlu Umimmanniarnermi piniarfiit piffissaannik allannguinerni. eqqortumik peqqissaartumillu periuseqartariaqarpoq. Taamaakkaluartoq ataatsimut isigalugu arlalippassuartigut tamanna atuutsinneqartariaqarpoq. Isumaqartunut 15/8-2020 kingusippallaartoq akuleruppunga.

Inuit qangaammalli piniariarnissamut sulinngiffeqarnissaminnik pilersaarusioreerput, taamaanngippat aamma piniartut atorfeqarnissaminnik pilersaarusioreerlutik. Sunngiffimmi pinialuttartut ulloq (1/8) naapertorlugu sulinngiffeqarnissaminnik inniminniisimapput, sulinngiffeqarnersiutit aammalu aningaasartuutit assigisaalu allat sulinngiffeqarnermut tassunga atorneqartarput, arlalippassuarnut sap. ak. marlunnik sivisussuseqartumut.

Taamaasillutik umimmanniarnissaminnut angumersinavianngillat. Piniariarnissamut sulinngiffeqarnissami aningaasartuutit aningaasaqarnitsinni initoorujussuusarput, taamaammallu imaasiallaannaq piniariarnissamut atatillugu sulinngiffeqariaannaanani. Ajornartorsiutip tullia tassaassaaq meeqqat inuusuttullu atuarfimmi piumasaqaataasunut maniguunnissaq eqqarsaatigalugu aaqqiagiinngissutit pilersinneqassanngippata umimmanniaqataasinnaanngimmata. Meeqqat inuusuttullu inooriiaatsitsinnik ilisimaarinnilernissaat pingaaruteqarpoq, taamaasillutillu sapinngisaq tamaat aamma kinguaariinnut tulliuttunut ingerlatitseqqiisinnaassallutik.

Piniarneq piorsarsimassutsitsinnut ilaalluinnarmat oqartussanut matumani kajumissaarutigissavara una ulloq 1/8-imut uterteqqullugu.

Nikolaj Rosing

Politikkikkut Siulittaasup Tullia

Atassut

Nutaarsiassat innersuussat