Namminiilivinniarpallaarnerup peqqissuserput innarlerpaa

Qanoq ililluta siunissami namminiilivinniarneq akissaqartissagatsigu, ullumikkulluunniit kigutileriffiit iluamik akissaqartinngikkutsigit?

Ukiut 28-it matuma siornatigut Peqqissutsimut Naalakkersuisoqarfik Kalaallit Nunaata tamakkiisumik tiguaa, tamanna kukkunerujussuusoq isumaqarpunga. Oqartoqarsinnaavoq kalaalinngorsaavallaarnerup aamma qinersisartunik iluareqqusaarnerup piliaasa annersarigunaraat, allaat immitsinnut artukkerluta Naalakkersuisoqarfimmik ullumikkut aningaasartuuteqarfigiinnakkatsinnik ingerlataqarneq akilersinnaangitsutut ingerlatsinerusoq takusinnaalluarparput.

Allaallu Peqqissutsimut Naalakkersuisoqarfik Naalagaaffimmut uterteqqinneqarnissaa periarfissatut eqqartortariaqalerparput. Ullumikkut Nunatta sineriaa qiviariarutsigu nakorsassaaleqinerit, peqqissaasussaaleqinerit illoqarfinni nunaqarfinnilu isorliunerusuni maluginiarneqarsinnaapput. Tamanna 1992-ip siornatigut ajornartorsiutaangilluinnarsimavoq, tassami illoqarfinni nunaqarfinnilu isorliunerusuni inissisimagaluaraani nakorsaqarneq, peqqissaasoqarneq ingerlajuarsimammat.

Peqqissutsimut Naalakkersuisoqarfiup oqartussaaffiginera nalilersorneqaqqittariaqalerpoq, tassami akitsuutinik qaffaaginnarluta Naalakkersuisoqarfik ingerlatsinermut akiliisinnaajuaannarnissaa qulakkeerniaannarsinnaangilarput ukiuni 28-ini. Soorunalimi aamma Naalakkersuisoqarfiit uani allat aamma pineqarput, inuiaqatigiit akitigut unammillernartumiipput tamannalu orniginanngilluinnarpoq. Inuk imminut napatittoq piginnaasaanik arsaartorlugu Pisortaniit aningaasanik unammillissanngilai, aningaasat nammineerlutik ulapisinneqassapput inuiaqatigiini akornusiinatik.

Naalagaaffeqatigiineq pingaaruteqarluinnartuunera aatsaat taamak pingaaruteqartigaaq, ullumikkut nunatsinni nunatut akiliisinnaasuserput akitsuutinik sequtserneqarpoq. Inuiaqatigiit artukkerneqarput, nunami maani akitigut inuiaqatigiit unammillerneqarput tamannalu pissusissamisuungilluinnarpoq.

Nuna namminersulivinniarluni aningaasaqarnikkut peqqissutsikkullu ajutooqqasumiit, Inuk peqqissoq nammineersinnaassusilik pingaarneruli. Inuk qitiutillugu.

 

Bentiaraq Ottosen

Atassut

Nutaarsiassat innersuussat