Coronavirusi inuiaqatigiit aningaasaqarneranut annertuumik eqquisinnaavoq – akiligassallu utaqqinavianngillat.

Piffissami aggersumi coronavirusi pillugu sulinermik inuussutissarsiuteqartut namminersortullu aningaasaqarneranut annertuumik eqquinissaa Atassutip Inuusuttaaniit aarlerinartoqartipparput. Ineqarnermullu kiassarnermullu akiligassat utaqqinavianngillat.

Coronavirusip tuniluunneranut atatillugu immikkut ittumik nalaataqarpugut. Virusip tuniluunnera siullertut peqqinnissaqarnermut sunniuteqarpoq, tamatumali saniatigut aamma inuiaqatigiinni aningaasaqarnermut atatillugu annertuumik sunniuteqarpoq, taamaammallu aamma sulinermik inuussutissarsiuteqartut annertuumik aningaasarsiorneranut eqquisinnaavoq.

Coronavirusip tuniluunnera aningaasatigut sulinermik inuussutissarsiuteqartunut namminersortunullu kingunipiloqartitsissaa Atassutip Inuusuttaaniit aarlerinartoqartipparput, piffimmi aggersumi imaassinnaammat sulinermik inuussutissarsiortut aningaasarsiaat appartut, soraarsitaasut, imaluunniit kaaviiaartitaat annikilleriartoq. Akiligassaallu utaqqinavianngillat, nalunngilarpummi qaammatit tamaasa ineqarnermut allanullu akiligassat takkuttuaannartut.

Taamaattumillu sulinermik inuussutissarsiortut namminersortullu kaaviiaartitamik ilaannik tamakkiisumilluunniit annaasaqarsimasut, annaasaqarnissamilluunniit ilimasuttut, pissutsinillu tamakkunannga aningaasaqarnikkut ilungersortitaalersut, qaangiilluarnerunissaannut ikiorumallugit Atassutip Inuusuttaaniit pisortat ikiuunnissaminnut periarfissanik ammaassinissaat kissaatigaarput, soorlu aningaasanik taarsigassiinikkut inuiaqatigiinnut tamanut periarfissiineq.

Coronavirusip tuniluunnera aningaasatigut sulinermik inuussutissarsiuteqartunut namminersortunullu kingunipiloqartitsissappat, pisortat aningaasatigut taarsigassarsianik ikiuunnissaat makkunannga imaqassaaq:

  • Nukissiorfinnut tunngatillugu akiligassat – innaallagissamik, imermik kiassarnermullu akiligassat.
  • Ini a/s – inissianut tunngatillugu akiligassat.
  • Solar-imut – kiassarnermut akiligassat

Inuiaqatigiit aningaasatigut eqqugaasimasut pisortaniit ikiorserneqartariaqartut Atassutip Inuusuttai isumaqarput, inigisamummi akiligassat qaammatit tamaasa takkuttarput, nerisassanullu akissaqartariaqarlutik.

Taamaammat pisortat periarfissiisariaqarput inuiaqatigiit aningaasatigut eqqugaasimasunut ikiuissallutik, taamaasilluni pisortat sulinermik inuussutissarsiuteqartut aningaasaqarnikkut, namminersortullu ingerlaannarsinnaanissaannut ikiuissapput. Atassutillu Inussuttaasa kissaatigaa COVID-19-ip siaruaannerata kinguneri taamarsuaq inuiaqatigiit aningaasaqarneranut innarliinissaa pinaveersaartinneqassasoq.

Allattoq:
Emma Lennert, Atassutip Inuusuttaani siulittaasoq.

Nutaarsiassat innersuussat