Umimmaat kisinneqartariaqarput

Uumasorsiuut ukiuni arlalinngortuni umimmannik kisitsisimannginnertik tusagassiorfitsigut umimmaliisimanerullu kingunerisaanik sinerissatsinnut qanoq siammartigisimanerat ilisimanagu nalunaaruteqarlutik.

Naalakkersuisut Kangerlussuup nunataani, ukiuunerani inuussutissarsiutigalugu piniartunut, takornariarialerisartunullu piniarfiusinnaasuni arlalinni umimmanniartitsisarput.

Qimussimik, qamuteralaat, sisamanillu assakaasulinnik umimmanniartitsisarneq nalinginnaasorujussuuvoq.

Inatsisartullu oqaluttarfianniit, umimmaat silavaraluttuinnarneri suaarutigisarpara, siusinnerusukkullu neqileriffimmut tunisassiarineqartussanut apuutereersimanissaannut piumasaqaatinut naleqqunnaarnerat ilanngullugu.

Aasaanerani aamma tammajuitsussarsiniartitsisartut takornarissat, nunaqavissut panertuliniartarfiinut  anngunnikuupput, akornutaasumik akueriuminaalluinnartumik inngiaagaluttuinnarlutik.

Takornariaqarneq aningaasarsiutiginissaa pimoorukkutsigu, atuisut nunaqavissut tusarniarneqarnissaat paaseqatigiinnerlu avaqqunneqarsinnaanngilluinnarpoq.

Qanittumi Qeqqata ataatsimiititaliaani Kangerlussuarmi paasisassarsiorpugut, nunaqarfinni aqutsisunik, innuttaasunillu ataatsimiititsineq pissarsiffiulluartumik ingerlallutigu.

Uumasorsiuut umimaat qanoq nikitsigisimanerat paasisaqarfigerusukkunikku, piniartunik peqataasunik, piniarnermillu nakkutilliisunut tusarniaaniarlik. Uumasersiuut umimmaat ukiumut 33 %-imik amerleriartartut oqaatiginikuuvaat.

Kangerlussuup nunataani, ukiuunerinnaani umimmanniartitsisarneq ukiuni marlunniluunniit eqqissisikkallarneqarnissasut aammalu takornarissanut piniartitsiviissatut nunaminertat, nunaqavissunut akornusersuutaasinnaasut amerlavallaannginnissaat nalilersussallugit isumaqarpunga.

Kisitsisoqarniarpat tikilluaqqunarpoq, Kangerlussuulli nunataani umimmaat qanoq illikartigisimanerat paaserusunneqarpat atuisut suleqatigineqarniarlik, aningaasassaaleqinerit suleqatigiilluarnikkut anigorneqarsinnaasarmata.

 

Siverth K. Heilmann

Inatsisartuni Kommunalbestyrelse-milu ilaasortaq

Atassut

 

Nutaarsiassat innersuussat