Soorunalimi danskit sakkutooqarneq tigummissavaat

Kikkut nunatsinni illersornissakkut isumaginnittuussanersut pillugu Atassut ersarissumik akissutissaqarpoq. Danskisut innutaassuseqaratta soorunalimi Danmarkip sakkutooqarnikkullu nunatta sineriaa oqartussaassuseqarnikkut illersorlugu isumagissavaa.

Massakkut USA-p Thulemiinnera isumaqatigiissut malillugu ingerlaannarallassaaq. Suliassaraarpullu kiffartuussinermut isumaqatigiissusiornissaq nunatsinnut isertitaqaataalluartumik naalagaaffeqatigiinnermullu pitsaanerpaamik inississallugu. Suliniutigissavarpullu inuusuttortagut sakkutuujusussaatitaanermut periarfissaqaqqullugit.

Atassummiit isumaqarpugut illersornissamut apeqqut pillugu taamaallaat Danskit sakkutooqarnikkut oqartussaaffianiittariaqartoq. Ullullu arlaanni Naalagaaffeqatigiinnermiit aniniarluta taasissagaluarutta taamanikkussamut isummersorfigiumaarparput qanoq nutaamik isumaqatigiissusiussanerluta.

Taamanikkussamullu paatsuussutaassanngilaq uagut Danskisut innuttaassuseqarnerput, Danmarkillu tunngaviusumik inatsisaannik illersugaalluta. Pisinnaatitaaffeqarnerput, tamat oqartussaaqataanerput, ataqatigiinnerpullu Danmarkip illersornissakkut innuttaasuussuseqarnitsigut illersugaammata.

 

Nikolaj Rosing

Nutaarsiassat innersuussat